Thursday, 19 April 2018

Logging Sistem

assalamualaikum dan salam sejahtera, terima kasih kerana sudi menjengah blog ini.

logging sistem? apa sebenarnya yea. Logging sistem adalah suatu app/software yang di gunakan hampir keseluruhan ham di dunia, ini untuk memudahkan kita menyimpan maklumat berkaitan station yang pernah kita contact. Terdapat pelbagai jenis logging sistem yang di gunakan, antara yang mudah adalah N1MM (offline log sistem)  dan Qrz.com (online log sistem). Selain itu juga logging sistem ni di gunakan untuk anda terlibat di dalam sukan radio (contest) atau aktiviti 'dxing' tapi ia nya tidak terbatas kepada 2 aktiviti tersebut, untuk log station qso di mana2 freq amatur atau qso di repeater juga boleh di log kan di dalam logging sistem ni.

Mungkin anda mengetahui tentang logging sistem ini tetapi tidak mengetahui untuk menggunakan nya, untuk menggunakan logging sistem ini sangat la mudah dan ini merupakan tujuan utama logging sistem ini untuk memudahkan anda mengisi maklumat qso anda dan sebagai bukti anda melakukan qso bersama contact station.

Sering kali terlihat rakan-rakan bertanyakan bagaimana untuk menggunakan logging sistem ini, ia nya sangat mudah anda hanya perlu mengingati cara-cara ini dan setelah berulang kali menggunakan pastikan anda akan rasa ianya sangat mudah dan berbaloi di gunakan berbanding membuat salinan menggunakan buku dan pen. ini adalah cara untuk menggunakan logging sistem ini.

N1MM (  https://n1mm.hamdocs.com/tiki-index.php ) link download

terdapat 3 cara mudah untuk menggunakan N1MM

1 - Masukkan mode yang ingin di gunakan di petak bertanda X kemudian enter.
2 - Masukkan freq yang ingin di gunakan di petak bertanda X kemudian enter.
3 - Masukkan Callsign, RS, Nama & Sebarang komen kemudian enter.
Mudahkan hendak menggunakan N1MM.

sekirannya anda ingin menggunakan log ini untuk tujuan yang lain seperti terlibat di dalam sukan radio anda hanya perlu ;

File  select new log dan pilih log jenis apa yang anda mahukan isi maklumat yang di perlukan dan klik ok.

Qrz.com (online logging sistem)

untuk menggunakan qrz.com anda perlu mendaftar dan membuat akuan anda sendiri menggunakan callsign anda. Setelah anda mempunyai akaun anda di qrz.com anda boleh edit segala maklumat berkaitan yang anda ingin letakkkan dan membuat logbook qso anda di qrz.com. Logbook di qrz,com akan dapat di lihat oleh station yang lain berkaitan maklumat anda ia akan memudahkan qso anda nanti, selain itu logbook ini juga akan membuktikan anda pernah melakukan qso/contact dengan sesuatu station secara sah di sebabkan ada penanda 'comfirmation' di logbook untuk menyatakan qso itu adalah benar. Selain itu logbook qso anda ini boleh di gunakan untuk anda 'claim award' yang ada di sediakan. (berkaitan 'award' akan kita bincangkan di sesi yang lain).


Mesti anda tertanya-tanya apa kaitan kedua logging sistem ini kan, kerana kedua nya hampir sama yang berbeza adalah 1 logging offline dan 1 logging online. Kedua logging sistem ini sangat penting dan ada kelebihan masing-masing. Logging sistem N1MM adalah logging sistem yang di gunakan terdahulu sebelum qrz.com kenapa ia sebegitu, dalam apa jua aktivti kita akan menggunakan N1MM untuk mengisi maklumat qso dan kemudian baru kita update di qrz.com untuk mendapatkan comfirmation dari rakan contact, kemudian log di N1MM sudah di sertakan sekali format untuk di hantar bagi tujuan sukan radio @ contest manakala qrz.com hanya la logbook untuk rakan-rakan mendapatkan maklumat bagi mengesahkan qso, untuk mendapatkan 'award' dan maklumat untuk menghantar qsl kad (berkaitan ini anda boleh rujuk di blog guru saya 9m2zak.blogspot.com )

ini adalah cara bagaimana kita import file dari N1MM ke Qrz.com

N1MM

untuk update ke Qrz.com
file select export file select export ardif file select export ardif file kemudian namakan file itu yang mudah anda ingat.

untuk sukan radio
file select cabrilio file kemudian save di tempat yang mudah anda cari (kalau saya kebiasaan nya saya akan save di destop, selepas saya selesai menghantar lg tersebut di email @ web yang di sediakan saya akan delete dan mulakan update di qrz.com menggunakan cara yang di atas)

Qrz.com

setelah anda export file di N1MM seperti  yang telah di maklumkan anda terus ke qrz.com kemudian ikuti langkah ini

qrz.com select logbook select setting select import masukkan file yang anda namakan tadi kemudian klik ok. setelah selesai segala maklumat qso tadi akan di masukkan di logbook secara automatik dan sekiranya ada station yang terlebih dahulu update secara automatiknya qso anda tadi terus di sah kan.

Mudahnya kan menggunakan logging sistem ini, apa guna nya anda mengatakan anda telah melakukan 1000 contact/qso tetapi bila di tanya apa buktinya anda tidak dapat memberikan maklumat tersebut tetapi apabila anda sudah mula menggunakan logging sistem ini anda tidak perlu risau tentang membuktikan anda telah melakukan qso bersama rakan-rakan. Selagi anda terus berusaha untuk mengetahui sesuatu cabang radio in sya allah akan ada rakan sudi membantu anda mengejar apa yang anda cari.

semoga perkongsian ini dapat menjelaskan serba ringkas berkaitan logging sistem dan memberikan anda sedikit pengetahuan betapa pentingnya logging sistem dan ia nya sangat mudah untuk di gunakan.
andai ada penambahbaikkan atau komen sila tinggalkan di ruang yang disediakan.
terima kasih kerana sudi membaca, membaca itu jambatan ilmu tidak akan sia-sia masa anda membaca malah mungkin berguna di masa yang akan datang apa yang ada baca.
terima kasih sekali lagi semoga bertemu lagi
73

No comments:

Post a Comment